Dette ser ut som noe fra en science fictionfilm, men den ble faktisk veldig fin!
KALKUN STEKT I OVN MED STEKEPOSE


OMG nå er det min tur til å lage kalkun, en rett det oser forventninger av, og med rykter om tørt kjøtt og kalkunkatastrofer er det ikke rart man skjerper seg før utfordringen.

Dette trenger du:
Til ca 6 personer, 5 kg kalkun

1. Forberedelser:

Tin kalkunen i minst to (3) bekymringsfrie døgn i kjøleskap. La den deretter stå i romtemperatur 5-6 timer.

2. Saus:

Innmaten fra kalkunen freses i en kasserolle, ha kokende vann over, og tilsett litt løk, purre og en gulrot. Skum av, og la den koke et par timer. Sil av og bruk som basis til saus.

3. Kos og stell med kalkunen.

3 ss salt
3-4 ss olje (god olivenolje helst, og gjerne litt andefett om du har)
1 ss pepper
1 ss paprika
1 ss kyllingkrydder
1 ts spisskummen
1 ts garam masala
1/2 ts gurkemeie
2 ts timian
1 ts pizzakrydder
saft fra 1 liten sitron
2-3 kvaster rosmarin eller salvie
litt frisk koriander, timian el. l.
1-2 tomater

Åpne skinnet forsiktig med fingrene, og gni inn olje, sitron og krydre på kalkunen. Fyll også hulrommet med det samme. Legg en eller to delte tomater i hulrommet.

4. Stuffing, eller; fyll: (valgfritt)

3 dl ris
1 ts gurkemeie
1 ss salt

1 løk i småbiter
litt purre om du har
1 liten eske rosiner, bløtt i vann og silt fra
1 usurt eple i biter
1/2 pære i biter
4 tørkede fiken/dadler/svisker
1 ss tomatpure (valgfritt)
1 ts kanel
1/4 ts kardemomme
litt paprika, litt garam masala, litt spisskummen.
1/2 ts sukker
6 ss ferskkuttet dill, bladpersille, koriander, etc.

Legg den avsilte risen i bløt i varmt vann i 15 min. Kok opp ca 1,5 liter vann, og ha i gurkemeie og salt. Tilsett ris og kok i ca 10 minutter, til den er ferdig. Sil av.

Imens har du stekt løkene i litt olje og smør til de begynner å bli myke. Ha i de andre ingrediensene litt etter litt. Til slutt tilsetter du ferske krydderurter og rører godt. Ha i den litt avkjølte risen og rør godt, hold gjerne igjen litt ris så du ser at blandingen blir solid. Nå bør det lukte godt her, altså, og du begynner å glede deg til det ferdige resultatet.

Fyll kalkunen med ris, legg gjerne litt ris under skinnet, og sy eller bind fast åpningen til hulrommet. Bøy vingene bakover mot hodet og bind dem med hyssing. Stekes med brystsiden ned på en rist, i en stor stekepose. Ha hull i stekeposen nede, og ha en langpanne under med litt vann og evt noen rødløk, for å samle opp sjy.

Sett et steketermometer i den tykkeste delen av fuglen, jeg satte den i bakre ende, innover. Sett ovnen på 200 grader, sett inn kalkunen og etter 40 minutter reduserer du varmen til 170 grader. Min kalkun stod ikke mer enn 2,5 time før den var ferdig!

Stekes til termometret når 70 grader. Kontroller flere steder. Ta ut og dekk med alufolie, la stå opp til 45 minutter før du skjærer i den.

Sausen lager du slik:

50 gram smør smeltes  en kasserolle, ha i 50 gram mel og pisk til den blir gylden, ha i de to kraftene, og jevn med 1 pk matfløte. Ha i salt og pepper, smak til med HP saus og sukkerkulør.

Server kalkunen med potet, blomkål og gulrot, og litt waldorfsalat.Kommentarer

Populære innlegg