HJEMMELAGET LAMMERULL

Det nærmer seg jul, og da er det jo artig å prøve å lage noe nytt. For meg blir det lammerull.
Jeg dro på butikken og kjøpte "lammerullråstoff" fra Gilde, det var på 1.9 kilo og kostet 360 kr.
Dette er en slagside, med bogkjøtt inni som du må skjære opp.

DETTE TRENGER DU:

1 stk rulleskinn av lam
ca 1 kg kjøtt fra nakke, hals eller bog
1 finhakket løk
1 ss piffi
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts løkpulver
2 små ss gelatinpulver (eller mindre)

LAKE:

7 liter kokt vann
ca 1 kilo vanlig salt
1 ss hel pepper

UTSTYR:

Mathyssing
Stoppenål
Balje


DETTE GJØR DU:

1. Tin lammekjøttet. Åpne opp lammesiden, ta ut kjøttet, og skjær det lange strimler, fingertykke.

2. Bland alt det tørre og gni det godt inn i kjøttet.

3. Sy endene på rullen sånn at du får en pose. Ha i kjøttet, trykk det sammen, og sy den med dobbelt tråd slik at den lukkes helt.

4. Har du fått med netting, drar du den over, og lukker helt med tråd.

5. Om det er en stund til du skal bruke den, pakker du den inn og fryser den ned. Du kan også ha den i lake og deretter fryse den.

6. Hvis ikke, koker du lake, avkjøler den, og har rullen nedi, helt dekket av lake. Den skal stå minimum 3-4 dager, maks 8, på et kjølig sted. Du kan godt smake om den er god og salt, for det skal den være.

KOKKETIPS: Potettrikset: Når en (skrellet) potet flyter opp når du har den i laken, er den passelig salt!

Jeg lot den ligge i lake i nøyaktig fire døgn. Jeg smakte på vannet 2.dag, og merket at det var blitt mindre salt, og drysset da i litt til salt. Jeg hadde også i 1 ss lammekrydder med salvie og rosmarin, og to friske blader salvie!

8. Legg rullen i kokende vann som er godt saltet, ha også i pepper, og la den trekke på ca 90 grader i ca 1 1/2- 2 timer. Eller du kan gjøre som meg, sett i steketermometer og la den trekke til kjernetemperaturen blir 72 grader. Min var ca 78 grader inni, og den kokte i 1 1/2 time. Jeg så at det piplet ut ren blank kjøttsaft, og skjønte at det ikke var nødvendig å la den koke lengre.

9. La den hvile i 15 minutter.

10. Legg rullen i press (ca 6 kilo). Skru litt om gangen, da siver ikke kjøttsaften ut og den blir tørr. La den stå på et kjølig sted natten over.


SPIS OG NYT!!!!! Jeg må bare si at min rull kom best ut i jula, alle elsket den.

Kommentarer

 1. Er det riktig at du har piffi i rullepølsen? Jeg tenker kanskje at det passer bedre på pizza?(og helst dårlig kjøpepizza).
  Ellers er jeg ikke helt enig i et par ting: det gamle gode "potet-trikset", har jeg alltid hørt er en stor potet med en 3 toms spiker gjennom! Og det må jo bli endel tyngre.
  Jeg pleier å la rullepølsene ligge i saltlake i 3 uker. Når jeg skal bruke dem, legger jeg dem til utvanning i ca 8 timer. Jeg mener at dette får frem en god spekesmak.
  Ellers så bruker jeg allehånde(i stedet for piffi;-))

  Hilsen en sør-vestlending:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er min mor som bruker å ha piffi i, men det er vel strengt tatt ikke nødvendig. Vi hadde en veldig god type piffi som vi pleide å kjøpe fra Sverige, men den finner jeg ikke lenger. Allhånde, ja, det er gode greier. Bare det ikke blir for mye:-)

   Slett
 2. Har lest oppskriften på lammerull. Det er bare et par oppskrifter på nettet hvor saltlake inngår. Du anbefaler 5 dager i lake og koker rullen i godt saltet vann. En annen oppskrift anbefaler 14 dager i lake og koking i usaltet vann. Blir omtrent det samme - eller blir det spekerull på nr 2?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg tror du kan godt koke den i vann som ikke er altfor salt. Poenget er vel at du koker den i en stor kjele, så om du har i noen spiseskjeer salt, gjør det ikke så mye fra eller til.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg