søndag 13. mars 2011

OKSESTEK I LEIRGRYTE



Til ca 4 personer med god appetitt!

1 surret oksestek, 1 - 1 1/2 kg
2 gulrøtter
1 løk
litt purreløk
3 fedd hvitløk
smør

Gni steken med salt og pepper og et favorittkrydder (paprika, piffi).

Legg hele leirgryta fullt dekket av vann 1/2 time før bruk.

Stek oksekjøttet litt i en panne med løkene, så kjøttet brunes pent.

Ha det i gryta, som du har lagt en smørklatt i og drysset lett med piffi fra før.

Ha gulrøtter og løk rundt, og gjerne litt oppskåret squash og paprika, og 1 1/2 dl vann.

Sett i steketermoter i den tykkeste delen av kjøttet, og ha på nederste rille i kald ovn på 175-200 grader.

Stekes i ca to timer, til termometeret viser 68-70 grader. Ta ut og la den hvile 15-20 min før serververing.

Saus:

Pisk 4 ss mel i 100 smeltet margarin til det blir brunt, og ha i den avsilte krafta fra leirgryta, ca 5 dl.

Ha i 2 dråper sukkerkulør for å få farge, og gjerne en dæsj soyasaus eller worchestershiresaus.

Du skal også ha i en knivsodd sukker (1/4 ts).

Kok under omrøring i 10 minutter, for å få bort melsmaken. Spe med litt matfløte (1-2 dl), og smak til med salt og pepper. Ha i mer vann om det fortsatt er for tykt.

Serveres med poteter og kokte grønnsaker (broccoli, blomkål), og gulrøttene som har ligget i leirgryta.

Velbekomme!

Kokketips: Sist jeg laget, tok jeg den ut da den viste 67 grader. Da var den ennå litt rød i midten.
Du trenger ikke steke løkene om du har lite tid, bare ha dem i. Jeg anbefaler også å ha lage sausen med ca 5 dl lammekraft i forkant, og deretter spe ut med kraften fra gryta. Da trenger du ikke slite fullt så mye over sausegryta når gjestene kommer, men pass på at du ikke lar det størkne, så det blir klumper. Det er viktig og supergodt med mye saus!! Anbefaler også å bruke Knorrs økologiske oksebuljong i litt kokende vann om du trenger å spe ut, husk du ønsker ikke melsmak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar