VERDENS BESTE LAMMELÅR















Følger du instruksjonene, kan det ikke gå feil!

DU TRENGER:
1 Lammelår med bein, 2,7 til 3 kg. (metter opptil 10 personer) / 2,4 (5-6 personer)
2 kvaster rosmarin
2-3 fedd hvitløk, eller 1 kinesisk hvitløk
2-3 ts salt og pepper

Grønnsaksblanding:
5 gulrøtter
3 løk
1/2 purreløk
1-2 dl kyllingbuljong/annen buljong

saus

soft flora margarin 150 gram
mel - 6 spiseskjeer
2-3 pk toro sjysaus

DETTE GJØR DU:


Tin det frosne lammelåret i to døgn i kjøleskap. Ta det ut og gni det inn med hvitløk og grovhakket rosmarin og salt og pepper. Ha plastfolie rundt, og legg det
over natta i kjøleskapet.

Så tar du det ut og legger det i en langpanne. Ha i buljong og grønnsaker rundt.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av lammet. Dekk hele formen med
alufolie (bruk to ark) og sett inn i midterste rille i oppvarmet ovn på ca 175-180 grader. Stekes
til steketermometer viser 76. Da slo jeg av ovnen og lot den stå i en halv time, og
tempen gikk opp til 86 grader. Andre gangen jeg laget, da med 2,4 kg, slo jeg av ovnen da termometeret viste 74, og steken ble utrolig mør. Eneste følg med at det er klar kjøttsaft som kommer ut, når du drar ut steketermometeret. Det tar ca 3 timer å steke et lår.

Ta ut og la den hvile i minst 20 minutter. Jo lenger den hviler, jo lettere er det å skjære den opp. Pakk den inn i folie til den skal skjæres opp, så den holder varmen.

Sil av kraften fra langpannen, og bland med ca 1 liter annen kraft (kyllingbuljong?)

Lag meljevning av margarin og mel og stek til den er mørkebrun, spe ut med kraften. Ha i to poser Toro sjysaus i en kopp med vann og rør godt. Ha den deretter opp i sausen. Smak til med salt og pepper og en dæsj soyasaus, og litt fløte.

Serveres med potet og hva annet du enn ønsker. Som en regel er en liten blomkål eller broccoli nok til to personer, så øker du bare etter mengden gjester som kommer. Du kan også servere gulrøttene og løken fra stekingen, bare varm dem ved siden av og server, det er kjempegodt.

Kommentarer

Populære innlegg