MØSBRØMLEFSE


Hei, har du noen gang spist møsbrømlefse? Her er en oppskrift som Helfrid Pettersen fra Langsandmo i Saltdal pleier å bruke. Selve møsbrømoppskriften har jeg modifisert pitte-litt.

Lefse:

1 liter kulturmelk
1 dl vann
2 ss hornsalt
2 ss lys sirup
2 ss smelta smør
250 gram fin rugmel
250 gram grov sammalt hvete
0,7 kg hvetemel + litt byggmel til å bake ut

Gir ca 35-40 lefser.

Møsbrøm:

1 liter melk (gjerne litt av det vikingmelk)
1 dl kulturmelk
350 gram fløtemysost
100 gram innherredsost
3-4 ss sukker
2 ss lys sirup (lønnesirup er også godt!)
1 ss smør

1/4 ts salt
1/4 ts ren vanilje eller 2 ts vaniljesukker (vær forsiktig med vaniljen, den kan gi sterk smak)
2 ss melk, jevnes i litt vann eller melk og has i gjennom en sikt, så det ikke blir klumper.

Kok ut sausen litt, så den ikke blir for tynn.

FRAMGANGSMÅTE:

Selve lefsen tar jeg ikke for meg nå, der kan du hente tips for utbaking andre steder.

For jeg har kjøpt lefser fra Skar i Misvær, og her skal jeg fortelle om hvordan jeg lager søvla/møsbrømen, og varmer dem opp på lefsa på takka.

Ja, det jeg gjør er å ha i melka, og raspe ost og ha nedi, og piske til den har oppløst seg. Ha så i alle andre ingredienser og la det koke opp, og koke i 10 minutter. Smak til med sukker og sirup. Vil du ha sterkere brunostsmak, kan du ha i mer innherredsost eller gudbrandsdalost, eller brun geitost om du liker det.

Så varmer jeg takka på fullt i 10 minutter, og setter ned til 6. Lefsene har jeg tatt opp fra fryseren før jeg laget søvla, og de la jeg litt spredt mellom to kopphåndduker mens de tinte.

Så er det å ha den ene siden lett under springen i lunken vann og dynke den. Rist av vannet, og legg den på takka. Så tar du en brødpensel og pensler smeltet smør over hele lefsa. Deretter tar du en ause med søvvel og fordeler jevnt over. Her kan du også ha en rømmeklatt i midten. Vent ca 1 minutt til lefsa er litt sprø i kanten, og har fått litt brune flekker under, så velver du den på en tallerken, bretter den i to, og så lager du to nye bretter fra hver sin side. Blir en kvart fullmåne, og ganske logisk når du driver på.




Nå har jeg prøvd å steke selv!



La meg bare slå fast: Helfrid si oppskrift er gulle god, bare jeg klarer å kjevle litt tynnere lefser!


Dette gjorde jeg: Delte oppskrifta i 2 og fikk ca 11 emner på 100 gram hver. Så bakte jeg ut med mammas gamle lange rutekjevle (ikke med kulelager!) på coops silikon bakematte.

Det var ganske lett, men da jeg ikke hadde bakstefløy, gikk de fort i stykker når lefsa ble veldig tynn når jeg skulle ha den over på takka. Jeg brukte rutet trinse på ytterkantene på noen av lefsene, for å få de jevnt tynne.

Så stekte jeg den på én side til den var brunflekket under, ca 4 minutter på styrke 6.

Når jeg skulle varme opp med søvvel, lå den ustekte siden mot takka og ble stekt, mens jeg lot den steke i ca 2-3 minutter.


Og ja, den ble god! God smak! Ja! Bedre enn den fra Misvær, som kun er bygd på byggmel. Den sa folk at var seig. Men det er kanskje fordi jeg bløtet den først? Det gjorde jeg jo også med de nystekte lefsene, det var kanskje ikke nødvendig...


Tanker rundt tradisjonsbakst




Jeg har undersøkt litt rundt flatbrød og lefsebaking etter at jeg anskaffet med en brukt steketakke fra Leirfjord. Jeg skjønner nå at i gamle dager brukte de rillet kjevle for å bake ut, og en liten "trinse", rutekantet kjevle med ett håndtak, for å gjøre kantene tynne og fine. I dag ser det ikke ut som de rillete kjevlene brukes så mye, det er de lange rutekjevlene som foretrekkes til flatbrød og lefser. Jeg har også lært at flatbrød skal stekes lengre på lavere varme, mens lefsa skal stekes kort på høy varme, så de blir henholdsvis sprø og myke. Så har jeg forstått at man skal bruke endel mel når man kjevler ut emnene, og at det skal kostet bort før leivene fanges opp av bakestikken og has på takka. Takka skal kostes for mel med en spesiell kost. Du skal ikke bruke mye tid på å røre sammen deigen, eller å kjevle ut emnene, da det gir seige brød.
Det er mye å tenke på på en gang. Skal man lage møsbrømlefse som skal serveres straks etterpå, er det lurt å legge dem mellom litt fuktede håndklær, ellers blir de harde og sprøe.
Angående kjevler kan de fås med kulelager også, det betyr at selve kjevlet ruller, og du holder bare fast i håndtaket. Jeg synes jo dette virker veldig greit, men det virker som det er smak og behag i forhold til hva folk foretrekker å bruke. Et skikkelig profesjonelt glatt kjevle med kulelager til storkjøkken koster ca 1000.-, så det er litt opp til deg selv hva du ønsker å bruke. Har ikke funnet tilsvarende for rutet/rillet kjevle. Underlaget bør være i seilduk, eller voksduk, eller gråpapir, sies det. Du kan kjøpe baksteunderlag på f.eks meteor. Faren min har lovet meg å lage en bakstefløy, det blir bra. Ok, er det noen eksperter som leser dette vil jeg gjerne ha kontakt:)

Kommentarer

  1. Dette er noe jeg har lett etter,min mamma var fra sulis ,hun brukte alltid å ha litt grovt i lefsene, så bakte ho ut med grynmel, dette fordi det ga en mer go smak på lefsa istedet for bare hvetemel , som er brukt i alle oppskrifter. Har ikke fått prøvd å bake disse lefsene,men det ser ut som det er noe av det samme som min mor brukte. men hun hadde ikke noe oppskrift, bare litt av ditt og litt av. datt.Ang.kjevle så fortalte min mor at rutetkjevle var til flatbrød og tynne lefser,fordi lefsen kommer ikke i berøring av hele bordet ,og sitter ikke så lett fast hvis dere skjønner.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg