mandag 31. januar 2011

GRØNNSAKSKRAFT OG KJØTTKRAFT

Stek 1-2 løk og en halv purreløk i en stor kasserolle med litt smør. Ha i 3-4 liter vann, ha i 7 gulrøtter i biter, 1 kålrot eller nepe, 3-4 biter sellerirot, 1 squash, 3-4 tomater, 1 blomkål, 1 broccoli, 1/2 kålhode.

Har du noe du liker, men ikke potet, så kan du ha det i. Paprika er jo godt. Kok i to timer, og spis gjerne litt grønnsakssuppe med bitene, før du skyller suppen gjennom en sil og lager kraft av resten.

Veldig god basis til suppe. Jeg har i 1 vegetarisk helsekost buljongterning når jeg lager suppe, til hver halve liter.

GOD KJØTTKRAFT!

Å tine en frossen kylling og koke den med en tomat og en gulrot, i vann som dekker kyllingen, gir en nydelig kraft som basis for suppe! Du koker først opp vannet med 1 løk i, og ha i 2 ts salt og to ts pepper.

Det samme kan du gjøre med oksehaler! Nam nam! Du kan også ha i kålrot, purre og bare du selv vet hva, squash, osv, i kokevannet. Kok i 1 time, og sil av.

Du kan også bruke lammekjøtt, og dette er fin kraft til f.eks en brun saus.

GODT TIPS: På kjøtt må du fjerne skummet som kommer når vannet koker opp. For å unngå enorme mengder fett, kan du også fjerne fett fra kraften med en skje, eller la kraften stå kjølig et par timer og så fjerne "lokket" av fett som har stivnet. Dette er særlig viktig med lammekjøtt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar