Gjett hvem som er gift med en laktoseintolerant type

Ny og dyrere mat må til.
Jeg visste jeg var gift med en fordomsfull type, men etter hvert har han blitt allergisk mot stadig mer og mer ting, og da i hovedsak matvarer og husstøv og dyr og en type pollen.

Det siste er intoleranse mot melkesukker. Derfor må jeg nå bli ekspert på å lage mat uten laktose.

Hildekaken som står oppe til venstre, er nydelig, den må du bare prøve, om du er allergisk eller ikke, og om du liker sjokoladekake eller ikke. Så god er den!

Hva med soya?


Soya er jo et greit alternativ til kjøtt og melk i dens ulike varianter, men for meg som har litt lavt stoffskifte, er visst ikke det å anbefale.

'Så jeg blir ikke å drikke soyamelk eller spise soyaost. Mange sier også at den oppspedde soyavarianten vi spiser her i vesten ikke er så sunn som de originale søyabønnene.

Dyrere mat

De som har cøliaki får skattetrekk for utgifter til mat. Men jeg vet ikke helt hva som gjelder for melkeallergi.

På NAAF står dette:

"Ved forhøyede kostnader som skyldtes kronisk sykdom er det anledning til å føye opp ekstrautgiftene i selvangivelsen. Det må legges ved en legeattest og alle utgiftene må dokumenteres eller sannsynliggjøres. Søknadsskjema fås på trygdekontoret. Som vedlegg til søknadsskjema er det nødvendig å systematisk gjennomgå kostholdet og utgiftene. I tillegg er det viktig å vite at ved melkeallergi vil alle barn under 10 år har krav på melkeerstatning på blå resept. Ved betydelige ekstrakostnader til mat, kan det søkes om grunnstønad fra folketrygden. Ekstrautgiftene må da utgjøre mer enn sats 1 for grunnstønad (for gjeldende satser se www.trygdeetaten.no). Alternativt kan ekstrautgifter til mat og ekstrautgifter i forbindelse med andre forhold ved en kronisk sykdom legges sammen. Da vil ofte totalsummen overstige grunnstønad sats 1.Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har beregnet hvilke normale utgifter friske personer har til mat. Det vil være naturlig å sammenligne utgiftene til spesialkostholdet opp mot disse beregningene. Personer med cøliaki vil få innvilget grunnstønad uten krav om å dokumentere ekstrautgiftene ved kostholdet. Ved søknad om hjelpestønad må merarbeid i forbindelse med et spesielt kosthold også tas med i en helhetsvurdering. Forutsetningen for å få innvilget begge typer støtte er en diagnose fra en lege med spesialkompetanse innen allergiske sykdommer. Ved cøliaki kreves det positiv prøve tatt fra tynntarmen. Søknadsskjema fås på trygdekontoret. Som vedlegg til søknadsskjema er det nødvendig å systematisk gjennomgå kostholdet og utgiftene. I tillegg er det viktig å vite at ved melkeallergi vil alle barn under 10 år har krav på melkeerstatning på blå resept. Fratrekk på skatten Ved forhøyede kostnader som skyldtes kronisk sykdom er det anledning til å føye opp ekstrautgiftene i selvangivelsen. Det må legges ved en legeattest og alle utgiftene må dokumenteres eller sannsynliggjøres. For nøyaktig beløp og krav til dokumentasjon se www.skatteetaten.no."

Jeg ønsker alle en lykkelig og symptomfri dag!
Kommentarer

Populære innlegg