lørdag 5. oktober 2013

Kålruletter a la Mama Fawziya

Slik ser det ut før du har i kraften.
Det er to "sjefer" på kjøkkenet mitt nå. Min kjære, kjære svigermor har endelig tatt turen til Norge, og jeg håper å plukke opp eksperttips fra en fullbefaren husmor på den egyptiske landsbygda. I dag lager vi kålruletter, men i stedet for å fylle dem med kjøtt, fyller vi dem med ris og andre godsaker.
 
I Egypt er man vill etter ris, og aller best er det når risen fylles i f eks vinblader, kål, uthulede squash eller små auberginer. You name it!
 
Om du selv har lyst å lage noe så tradisjonelt fra en annen verdensdel, kan jeg hjelpe deg!
 
For å lage til en stor familie (6-7 stk) trenger du:
 
2 hodekål
Nå er vi to kokker på kjøkkenet.
salt
 
1/2 kg grøtris/eller risotto/paella-ris.
6 tomater, delt i 4 og knust i blender
1 ss salt
(2 ss tomatpure)
1/2 ss pepper
1/2 ss spisskummen
3-4 stilker dill, opphakket
(1 bunt koriander, hakket)
1 løk i små biter
1 ss smør
 
1 kg lammekjøtt i biter
 
Dette gjør du:
 
1. Kok opp en stor kjele med vann. Skjær ut midten av kålen før du har den i kjelen. Fjern bladene forsiktig, og la de trekke noen minutter. Fjern etter hvert, og legg på en stor tallerken.
 
2. Kok opp vann, med 1 løk, og kok lammet i 1 1/2 time, til den er ferdig.
 
3. Lag ris: Skyll risen, ha i alle ingrediensene, tomatpureen blander du i litt vann sånn at den fordeles lett i blandingen. Det aller beste er dog å droppe tomatpureen og lage din egen: Stek hakkede tomater med smør noen minutter til vannet slipper litt og du får en saus. Da blir det best! Believe me!!!
 
Slik ruller vi!
4. Lag ruletter: Skjær ut den harde midtstilken på kålbladene, og legg en fingerstor mengde ris nederst. Rull over fra sidene og brett over. Ett stort kålblad kan du skjære opp i f eks tre trekanter.
 
5. Legg noen "harde" kålbiter nederst i en stor kasserolle for å unngå fastbrenning. Legg rulettene ganske tett over, fyll med krafta fra lammet, til den det dekker nesten over rulettene. Rugg litt på kjelen for å fordele krafta godt.
 
6. Kok i en time, server med kjøttbitene. Nam Nam Nam!

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar